Nederlands Kampioenschap Dammen 2007 Soest
Home arrow Deelnemers


Deelnemers
De strijd om het Kampioenschap van Nederland 2007 wordt betwist door de volgende veertien spelers.


akkervd.jpgJeroen van den Akker (15 augustus 1980)
(1450, Hiltex)
Jeroen is niet alleen in Amsterdam gaan wonen; hij is er ook gaan dammen, bij Hiltex.
Hij is de laatste jaren een vaste klant bij de finale van het Nederlands Kampioenschap; dit jaar neemt hij er voor de zevende keer aan deel. Op zich is dat heel succesvol, maar zijn grootste successen zijn ongetwijfeld de wereldtitel in 1995 bij de aspiranten en zijn internationale grootmeestertitel GMI, die hij het afgelopen jaar heeft behaald.
Een podiumplaats heeft hij bij het NK nog niet behaald, maar als dat dit jaar wel gaat lukken mag dat geen verrassing genoemd worden.baljakin.jpgAlexander Baljakin (8 april 1961)
(1537, Damclub VBI)
Voor het vierde achtereenvolgende jaar neemt Alexander deel aan het Nederlands Kampioenschap. Hoewel ook hij nog geen kampioen is geworden, behoort hij tot de echte kanshebbers voor de titel. Alexander is een zeer ervaren internationaal grootmeester. In 1986 is hij tweede geworden bij het WK; dat is het jaar waarin de jongste speler van dit NK is geboren. Hij speelde toen nog niet voor Huissen, maar enkele jaren later is hij daar lid geworden. Vanaf dat moment heeft hij onafgebroken deel genomen aan de bondscompetitie, waar hij dit jaar topscorer is geworden in de ereklasse.


berkel.jpgAnton van Berkel (14 september 1972)
(1448, Van Stigt Thans)
Ook Anton speelt voor de vierde keer mee in het Nederlands Kampioenschap. 2006 was voor hem een succesvol jaar; hij werd Nederlands Kampioen Rapid en hij heeft het wereldrecord simultaandammen van Jannes van der Wal verbeterd. Deze uitstekende prestaties van hem zien we niet terug bij het NK, hoewel hij in 1992 gedeeld tweede is geworden. In de bondscompetitie speelt Anton voor Van Stigt Thans uit Schiedam.


derkx.jpgBoudewijn Derkx (17 juli 1986)
(1381, Meurs Denk en Zet)

De laatste jaren zijn er veel debutanten bij het NK; dat is op zich een goede ontwikkeling. Dit jaar behoort Boudewijn ook tot die groep. Hij komt uit de 'Culemborgse school' en hij is met zijn club Meurs/Denk&Zet dit jaar Kampioen van Nederland geworden.
Boudewijn is met twintig jaar de jongste deelnemer aan deze finale van het NK.
heusden.jpgRon Heusdens (14 mei 1962)
(1503, Van Stigt Thans)

Ron speelt voor de dertiende keer mee in het Nederlands Kampioenschap. Als nationaal en internationaal grootmeester mengt hij zich regelmatig in de strijd om het kampioenschap. Het heeft hem nog niet echt meegezeten, anders was hij zeker al eens Nederlands Kampioen geweest. Ron is een gelouterde speler die jaarlijks veel nationale en internationale toernooien speelt. Hij is ook trainer van jeugdige talenten. Ron speelt in de bondscompetitie voor Van Stigt Thans.


jansen.jpgGerard Jansen (15 augustus 1964)
(1528,
Damclub VBI
)
Dit jaar wordt Gerard 43 jaar oud. Van deze levensjaren heeft hij meer dan de helft deel genomen aan de finale van het Nederlands Kampioenschap; dit jaar neemt hij voor de 22e keer deel. Hij is een grote kanshebber voor de titel, maar deze heeft hij tot nu toe nog niet veroverd. Dat is eigenlijk raar, zeker gezien zijn internationale successen; in 1987 werd Gerard Europees Kampioen en bij het WK heeft hij al eens beslag gelegd op de vierde en vijfde plaats. Hij damt zijn hele leven al voor de damclub uit Huissen.


kroesbergen.jpgMichiel Kroesbergen (15 december 1980)
(1386, Maas van 't Hoog)

Michiel is een van de drie nieuwkomers bij dit NK. Hij presteert al enkele jaren goed in de Halve Finales, maar nu is het hem dan toch gelukt om zich te plaatsen.
Michiel is afkomstig uit Lunteren, waar traditioneel sterke jeugddammers vandaan komen, en is in Groningen gaan studeren. Daar is hij lid geworden van Het Noorden; in de bondscompetitie komt hij echter uit voor Maas van 't Hoog uit Hengelo.
Michiel is een degelijke dammer die in zijn eerste finale de nodige punten zal behalen en misschien wel voor enkele verrasssingen kan zorgen.


meijerh.jpgHein Meijer (16 januari 1961)
(1406, Hiltex)

Het is al weer een tijd geleden dat Hein heeft deelgenomen aan de finale van het NK; jarenlang behoorde hij tot de vaste deelnemers en dit wordt de 16e keer. Hoewel Hein bij zijn vereniging Hiltex in het tweede team uitkomt in de Nationale Hoofdklasse, is hij op het individuele vlak weer terug op het hoogste podium. Hij is topscorer geworden van het tweede team van Hiltex met 17 punten uit 11 wedstrijden.provoost.jpgBennie Provoost (28 september 1985)
(1421, Meurs Denk en Zet)

Voor het tweede achtereenvolgende jaar neemt Bennie (of is het inmiddels Ben) deel aan de finale van het NK. Gezien zijn spel in de halve finales hoort hij daar ook zeker thuis en de verwachting is dat hij in de toekomst hier vaker zijn opwachting zal maken. Bennie is met zijn vereniging Meurs/Denk&Zet uit Culemborg kampioen van Nederland geworden. Bennie was afgelopen seizoen trainer van het eerste tiental van Meurs/Denk&Zet en geeft daarnaast in Zeeland en in de regio Rotterdam ook damtrainingen aan clubs en (jeugd)spelers.


scholma.jpgAuke Scholma (26 augustus 1956)
(1464, Witte van Moort)
Auke is als oudste deelnemer aan deze finale de nestor onder de spelers; hij is van alle deelnemers ook degene die het vaakst een NK-finale heeft gespeeld. Hij neemt voor de 23e keer deel, een keer vaker dan Gerard Jansen. Het is Auke een keer gelukt om Nederlands Kampioen te worden; dat was in 1995 in Stadskanaal.
Hoewel Auke bij veel verschillende verenigingen heeft gespeeld, is hij sinds 1987 (toen hij naar Baflo verhuisde) lid van damvereniging Warffum. Dit seizoen speelde hij bij Witte van Moort uit Westerhaar, waarvoor hij in de Ereklasse 17 punten uit 11 wedstrijden scoorde.


schuitema.jpgPeter Schuitema (4 november 1958)
(1308, Hijken DTC)

Peter is een van de vele Nederlanders die in Duitsland zijn gaan wonen. Hij woont in Lindloh, maar speelt bij Hijken DTC in de Ereklasse zijn partijtje mee. Hij heeft echter dit seizoen niet zoveel wedstrijden meegespeeld.
Het is enigszins verassend, maar toch ook heel mooi, dat hij zich heeft geplaatst voor de finale van het NK, omdat hij het al jarenlang probeert. We zijn benieuwd hoe hij het ervan af gaat brengen.sekongo.jpgLeopold Sekongo (25 september 1969)
(1317, Cema/De Vaste Zet)
Leopold neemt evenals Bennie Provoost voor het tweede achtereenvolgende jaar deel aan de finale van het NK. Hoewel hij de laatste ronde van de halve finales verloor had hij al genoeg partijen gewonnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Leopold speelt voor CEMA/De Vaste Zet uit Geleen in de Ereklasse.thijssen.jpgKees Thijssen (24 augustus 1975)
(1536, Hiltex)
Kees speelt zijn 13e NK; de laatste 4 jaar werd hij steeds kampioen. Als hem dat dit jaar weer lukt is hij samen met R.C. Keller, die in 1936, 1937, 1938, 1939 en 1940 de hoogste titel veroverde, recordhouder met 5 achtereenvolgende kampioenschappen. Mede door deze kampioenschappen speelt Kees de laatste jaren mee op het WK; daarnaast neemt hij ook regelmatig met succes deel aan grote internationale toernooien. Kees speelt bij Hiltex in Amsterdam.


winkel.jpgSven Winkel (12 oktober 1981)
(1421, Van Stigt Thans)

Voor Sven is deelname aan de finale van het Nederlands Kampioenschap niet nieuw. Pas na een barrage plaatste hij zich voor de finale. Sven, die tegenwoordig in Arnhem woont, speelde dit seizoen bij Van Stigt Thans uit Schiedam. Hij behaalde met 17 uit 11 een goede score in de Ereklasse.