Nederlands Kampioenschap Dammen 2007 Soest
Home

Welkom 

Het kampioenschap vindt plaats van woensdag 28 maart tot en met vrijdag 6 april in Soest. Op deze site zijn alle uitslagen, partijen en technische verslagen van het toernooi te vinden.

De speellocatie is Stayokay Soest. Op zaterdag 31 maart, maandag 2 april en woensdag 4 april worden er twee ronden gespeeld, op de andere dagen één ronde. De winnaar en de nummer twee plaatsen zich voor het WK; dit zijn de organisatieplaats en de sponsorplaats. Als Kees Thijssen kampioen of tweede wordt plaatst nummer 3 zich voor het WK.

Tijdens het NK zal Kees Thijssen een dagelijkse column verzorgen over zijn belevenissen. 


Ronde 1: Van den Akker zet Van Berkel vast

Nederlands damkampioenschap in Soest onder prachtige weersomstandigheden gestart

In het vakantie-onderkomen van Stayokay voelden deelnemers en bezoekers zich woensdag rond het middaguur snel thuis. Nadat loco-burgemeester Middelkoop de openingszet had verricht, gingen de dammers ervoor zitten, zich nauwelijks bewust van het heerlijke lenteweer.

Twee partijen eindigden in een beslissing, in de overige partijen remiseerden de dammers, waarbij Baljakin een plusremise scoorde. Het is de eerste keer dat deze wijze van scoren wordt toegepast bij het Nederlands kampioenschap.

De partij van de dag kwam op naam van Jeroen van den Akker, waaraan wereldrecordhouder simultaandammen Anton van Berkel - tijdens de openingsceremonie van het toernooi nog bekroond met de promotieprijs voor het dammen in 2006 - ongewild zijn medewerking verleende. Vanuit de opening werd Van Berkel overspeeld en liep hij vast in een verliezend eindspel.

Ook Gérard Jansen kwam goed uit de startblokken. In de tijdnoodfase voerde hij de druk op Peter Schuitema bekwaam op, die daardoor definitief voor onoverkomelijkee problemen werd geplaatst.

Alexander Baljakin creëerde voordeel, maar de aanval sloeg niet door, omdat hij aan Boudewijn Derkx een doorbraak moest toestaan. De schijf meer leverde hem een plusremise op.

Auke Scholma probeerde een 'Zeeuwse variant' - zoals hij memoreerde - in zijn partij tegen Bennie Provoost uit, hetgeen al snel origineel spel opleverde, maar verder dan remise kwam hij niet, want Provoost speelde het spel bekwaam uit.

Leopold Sekongo kwam in een mindere stand terecht , maar Sven Winkel wist het voordeel niet uit te buiten.

Michiel Kroesbergen en Ron Heusdens trokken in de opening de aandacht met het nodige vuurwerk, waardoor het aantal schijven al vrij snel werd uitgedund. Uiteindelijk ontstond een geheide remisestand en na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

De partij tussen titelhouder en favoriet Kees Thijssen en Hein Meijer kwam traag op gang, waarbij Meijer halverwege zijn strijdplan moest bijstellen. De partij belandde uiteindelijk vanuit een klassieke stand - in razende tijdnood voor beide spelers - in een plotselinge remise, voor de toeschouwers een anti-climax...


HV